“ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΕΝΤΥΠΩΜΑΤΑ & ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ”

Διάρκεια Έκθεσης: 26 Μαρτίου – 25 Μαΐου 2007

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00
Σάββατο: 18:00 – 21:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00
Δευτέρα: κλειστά

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Έκθεση χαρτών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής Πινακοθήκης, του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ – Εθνική Χαρτοθήκη και των συλλεκτών της Θεσσαλονίκης Σάββα Δεμερτζή, Δημήτρη Ζαχάρωφ, Άγγελο Παπαϊωάννου, Γιώργο Παυλίδη και Τάκη Τσεντεμεΐδη.

Η έκθεση χαρτών “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΕΝΤΥΠΩΜΑΤΑ & ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ” αποτελεί την πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη.

Με ιδιαίτερη χαρά το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ – Εθνική Χαρτοθήκη συνεργάζεται με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση της έκθεσης των χαρτών του Αρχιπελάγους, του Αιγαίου Πελάγους, αυτής της θάλασσας που ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων οι οποίες μάχονταν επί αιώνες για τη ναυτική και εμπορική ηγεμονία.

Τα ελληνικά παράλια και τα νησιά ήταν από τα κύρια θέματα των χαρτογραφικών εργασιών Ιταλών, Ολλανδών, Γάλλων, Βρετανών, ολίγων Ελλήνων και όχι μόνο. Συντάχθηκαν και εκδόθηκαν πολλοί χάρτες που επιχειρούσαν να αποτυπώσουν τις κυριότερες ιδιομορφίες των παραλίων και να βοηθήσουν τους ναυτικούς που ταξίδευαν σε τούτο το τμήμα της Μεσογείου.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το χαρτογραφικό υλικό μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην έκθεση του Αρχιπελάγους. Χάρτες επηρεασμένους από τον Πτολεμαίο ως προς τη γεωγραφική χάραξη, χάρτες περίφημων χαρτογράφων, χάρτες από υδρογραφικές υπηρεσίες για την ασφαλή πλοήγηση, χάρτες της ανά εποχή σύγχρονης κατάστασης της νησιωτικής Ελλάδας, χάρτες που συντάχθηκαν με αφορμή σημαντικά γεγονότα, όπως πόλεμοι και αργότερα ο ελληνικός αγώνας για την Ανεξαρτησία.

Αυτοί οι χάρτες μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι ανάμεσα στις παραλίες και στις ακτές των νησιών του Αιγαίου, μας διδάσκουν ιστορία, μας γεμίζουν χρώματα πολιτισμών και υπογραμμίζουν τη στενή σχέση των κλασικών σπουδών, της ιστορικής γεωγραφίας και της χαρτογραφίας. Κι ακόμα, μας θυμίζουν συνεχώς το παιχνίδι του γαλάζιου ουρανού με το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου.F. Olivier
Χάρτης του Αρχιπελάγους
Τουλών, 1746Olfert Dapper
Χάρτης του Αρχιπελάγους και των νήσων
Άμστερνταμ, 1688