9η συνάντηση του προγράμματος EX-INT


Το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ – Εθνική Χαρτοθήκη φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του την 9η συνάντηση του προγράμματος EX-INT: Διαχείριση της αλλαγής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξωτερικά σε εσωτερικά και προετοιμασία για το νέο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας.Το πρόγραμμα του EX-INT δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης εστιάζοντας στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας (CBC) στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το Υπουργείο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου εφαρμόζεται και το κύριο μέρος των ελληνικών προγραμμάτων CBC (με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία) και είναι ενεργός παρατηρητής των εξελίξεων σε αυτές τις χώρες. Η συνεργασία διαμορφώθηκε γύρω από 4 ελληνικές NUTS 2 περιοχές (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο) μαζί με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, το Γραφείο Προγραμματισμού της Δημοκρατίας της Κύπρου και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Τσεχίας.

Οι δομές διασυνοριακής συνεργασίας Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών (PHARE CBC, MEDA, INTERREG) αποτελούν ένα οικείο πλαίσιο για τους περισσότερους εταίρους εντός της επικράτειάς τους. Όμως, η συνειδητοποίηση των αναγκών και των περιορισμών σε κάθε πλευρά των εξωτερικών συνόρων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιορισμένη, ειδικά ανάμεσα στους δυνητικούς υποψήφιους εταίρους έργων. Έτσι η πιθανότητα συνεργασίας σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Αυτή η ανεπάρκεια προβάλλει τις ανομοιότητες στια διοικητικές διαδικασίες των σχετικών προγραμμάτων, η οποία αποτελεί περαιτέρω εμπόδιο στο αποδοτικό σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων και έργων. Όμως η κατάσταση αυτή αλλάζει ή αναμένεται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, με την εισαγωγή των νέων Συνοριακών Προγράμματα μετά το 2007.

Οι συνολικοί στόχοι του έργου είναι:
1. να προετοιμάσει του εταίρους για την αλλαγή του πλαισίου διασυνοριακής συνεργασίας (διεύρυνση ΕΕ, Συνοριακά Προγράμματα, ΝΝΙ) και
2. να διευκολύνει τη μεταφορά εμπειρίας από τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία του INTERREG.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2007. Επικεφαλείς της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ καθηγητής κ. Λουκάς Ανανίκας και ο Ειδικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου κ. Φίλιππος Ζαφειρίου. Τους συμμετέχοντες χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ καθηγητής κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο οποίος παρουσίασε μια σύντομη –δια χαρτών- περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.