ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

Instagram: cartographicheritagearchives   

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Εργαστήριο ενηλίκων
Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης

>> Πού κοιμάται τα βράδια η Γοργόνα Θεσσαλονίκη;

Στ' αλήθεια γυρνάει στα Κάστρα ο Άη Δημήτρης έφιππος για να φυλάει την αγαπημένη του πόλη;

Τι συμβαίνει με τα στοιχειωμένα σπίτια, τις υπόγειες στοές, τα μυστικά αδιέξοδα της Άνω Πόλης και τους μυστήριους κήπους και πλατείες της Θεσσαλονίκης;

Είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης άλλος ένας αστικός μύθος; και τελικά, πώς γεννιούνται οι αστικοί μύθοι;

 

Κάθε πόλη και οι κάτοικοί της διαμορφώνονται και επηρεάζονται από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Παράλληλα με την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων και την καταμέτρηση, ερμηνεία και κατανόησή τους από την επίσημη ιστοριογραφία, συμβαίνει συχνά να δημιουργούνται και να αναπαράγονται ιστορίες, που διαδίδονται τις περισσότερες φορές προφορικά και συνδέονται συχνά με συγκεκριμένα γεγονότα ή τοπόσημα. Ιστορίες που μπορεί να έχουν μια δόση ιστορικής αλήθειας στον πυρήνα τους, που με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζεται με τη φαντασία των αφηγητών της. Άλλες φορές, μνημεία και απομεινάρια των παλαιών χρόνων, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια, οι τραγικές ιστορίες των πρώην ιδιοκτητών σημαντικών κτιρίων, ρομαντικές ιστορίες που σχετίζονται με απαγορευμένους ή ανεκπλήρωτους έρωτες, εμπνέουν τη φαντασία και τη δημιουργία των λεγόμενων αστικών μύθων.
 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή/και εργαστήριο ενηλίκων Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη, με χάρτες, ιστορίες και παραμύθια που συνεχίζουν να μας γοητεύουν και μας βοηθούν να ονειρευόμαστε μια πόλη μαγική. Με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται ένα ελκυστικό για τους συμμετέχοντες πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής που συμπληρώνεται με χαρτογραφικά παιχνίδια.

 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-60'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.