ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Εργαστήριο ενηλίκων: Ταξίδια με Χάρτες στους φανταστικούς κόσμους της Λογοτεχνίας & της Ποίησης

 

 

 

 

 

>> Μπορεί ένας χάρτης να απεικονίζει κάποιον τόπο που υπάρχει μόνο στη φαντασία μας;

Μπορεί οι χάρτες να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, τους συγγραφείς και τους ποιητές;

Τι σημαίνει το παράδοξο του χάρτη 1:1;

Οι χάρτες λένε ψέμματα ή μεγάλες αλήθειες;

Γιατί οι παλαιοί χάρτες απεικόνιζαν σε μια μικρή γωνιά στο περιθώριο το νησί της Ουτοπίας;

Μπορώ να δω τον χάρτη της Κόλασης του Δάντη, της Μέσης Γης ή της Γαιοθάλασσας; ή τις χώρες που επισκέφθηκε ο Φιλέας Φογκ για να κάνει τον Γύρο του Κόσμου;

Μπορεί ένας χάρτης να απεικονίσει χωρικά τις φάσεις ενός γάμου ή μιας ερωτικής σχέσης;

Τελικά που ακριβώς στον χάρτη βρίσκεται το μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ;Η ανάγκη να γνωρίσει ο Άνθρωπος τον Κόσμο που τον περιβάλλει, να καταγράψει τη γνώση για τον γεωχώρο και να την αναπαράξει, οδήγησε από την αρχαιότητα ακόμα τους πολιτισμούς στη συστηματική καταγραφή και οργάνωση της γνώσης για τον γεωχώρο. Παράλληλα με την ανάπτυξη της Επιστήμης της Χαρτογραφίας, οι άνθρωποι από πολύ νωρίς αναρωτήθηκαν για τη σχέση πραγματικότητας και φαντασίας, διερεύνησαν τα όρια της απεικόνισης, στοχάστηκαν πάνω στις έννοιες της Αναζήτησης, των Καταφυγίων, της Ασφάλειας, του Νόστου, της Περιπέτειας και της Γνώσης, συνδέοντάς τες με τις έννοιες του Χώρου και των Ορίων του. Ο Χάρτης, ως ένα αντικείμενο που προκύπτει από τον δημιουργικό συνδυασμό Τεχνολογίας, Τέχνης και Επιστήμης, φάνηκε ότι έχει τις δυνατότητες να δώσει μορφή και υπόσταση όχι μόνο στον πραγματικό Κόσμο που σιγά σιγά ανακάλυψε και κατέγραψε ο άνθρωπος, αλλά και στους φανταστικούς κόσμους που επινοεί η φαντασία και η δημιουργικότητά του.

 

Είτε πρόκειται για μυστηριώδη νησιά, υπόγειες και ιπτάμενες πολιτείες, μακρινές χώρες και ιδανικές πολιτείες, είτε για φανταστικές ιστορίες που διαδραματίζονται στον πραγματικό κόσμο, λογοτέχνες και ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα κάνουν αναφορές σε  φανταστικούς κόσμους διερευνούν ή εμπνέονται από τη "μεταφυσική" ιδιότητα των χαρτών να τους περιγράφουν.

 

Το πρόγραμμα "Ταξίδια με Χάρτες στους φανταστικούς κόσμους της Λογοτεχνίας & της Ποίησης" αφηγείται ενδιαφέρουσες, αστείες και πρωτότυπες ιστορίες για τη σχέση των Χαρτών με τη Λογοτεχνία και την Ποίηση, περιηγείται στους φανταστικούς κόσμους που επινοούν οι συγγραφείς και καλεί τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τους χάρτες των δικών τους φανταστικών κόσμων! Το πρόγραμμα μπορεί να έχει τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές ή εργαστηρίου για ενήλικες, με ανάλογη προσαρμογή του υλικού. Για τα παιδιά, αναπτύσσεται με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών ένα ελκυστικό  πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής που συμπληρώνεται με χαρτογραφικά παιχνίδια.

 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.