ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37 · 546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info@maplibrary.gr | maplibrary@sch.gr

www.maplibrary.gr

 ENGLISH

ω                                                                              

  << Αρχική  σελίδα  

 

Έκθεση Χαρτών, Κομοτηνή

· Το Αρχείο · Πρόσβαση - Επικοινωνία · Συνδέσεις

· Συλλογές  · Ψηφιακή Χαρτοθήκη

· Εκθέσεις · Εκδόσεις · Εκπαίδευση

7-15 Μαΐου 2011

Πολιτιστική Κυψέλη Δήμου Κομοτηνής

"Καπναποθήκη"

Γ. Κονδύλη 61

 

[ ενημερωτικό έντυπο pdf ]

[ αφίσα pdf ]

[ ανακοίνωση pdf ]

[ Επισκέψεις μαθητών - Φωτογραφίες ]

 

>> Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων 2011
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Κομοτηνής, με τη συμμετοχή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, οργανώνουν στην Κομοτηνή, από 7 μέχρι 15 Μαΐου 2011 σε αίθουσα της Πολιτιστικής Κυψέλης του Δήμου Κομοτηνής (Καπναποθήκη), την Έκθεση χαρτών:

 

Επιστροφή των μύθων με Χάρτες της ιστορίας: από τον Άθω στη Ροδόπη

(4 αιώνες χαρτογραφίας, 1520-1920)

 

Με χάρτες από τις συλλογές της Αγιορειτικής Χαρτοθήκης και της Εθνικής Χαρτοθήκης  και τη φροντίδα και επιστημονική επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Χαρτών & Χαρτογραφικής Κληρονομιάς

 

“ … Η μυθική σχέση της Ροδόπης με τον Άθω και των Θρακών με το Όρος, με όλες τις μετά τους μύθους και τους συμβολισμούς διαχρονίες, επιστρέφει με αυτή την έκθεση χαρτών στη σύγχρονη Κομοτηνή των Ελευθερίων του 2011.
Τρεις δεκάδες χάρτες, που απεικονίζουν το Όρος από το 1520 μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα με τις θρακικές ακτές, θα είναι το επίκεντρο της έκθεσης, υπενθυμίζοντας τους απώτερους μύθους και τους πρόσφατους δεσμούς.
Περιβάλλονται από μια επιπλέον δεκάδα επιλεγμένων ιστορικών χαρτών της Θράκης, των επόμενων αιώνων, χαρακτηριστικών της παγκόσμιας χαρτογραφικής ιστορίας και τεχνολογίας, μέχρι τον εμβληματικό χάρτη της Ελλάδας του 1920, με τη Θράκη στη βορειοανατολική στέψη της και το σημαντικό φύλλο-χάρτη του 1927 με τον επίτιτλο ΚΟΜΟΤΗΝΗ.
Η έκθεση συνοδεύεται από ψηφιακό οπτικό – προβολικό υλικό, με το οποίο ολοκληρώνεται η εικόνα της Θράκης και της Ροδόπης μέσα από χαρακτηριστικές αναπαραστάσεις της χαρτογραφικής κληρονομιάς …”