ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Θεσσαλονίκη 22.5.1963:

Η γεωγραφία της Υπόθεσης Λαμπράκη στους χάρτες της πόλης

 

 

 

>> Πώς τα αρχεία συνδέονται με την ιστορία ενός τόπου;

Μπορούν οι χάρτες να βοηθήσουν στην κατανόηση της Υπόθεσης;

Μοιάζει η πόλη της δεκαετίας του ’60 με αυτή που βλέπουμε σήμερα; 

Ποια ήταν η διαδρομή που περπάτησε ο Λαμπράκης; Πού βρίσκονταν οι μάρτυρες;

Ποια ήταν η πορεία του τρίκυκλου; Σε ποιο σημείο συνελήφθησαν οι επιβαίνοντες;

 

Tο Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, λαμβάνοντας αφορμή από την επέτειο της δολοφονίας του γιατρού, βουλευτή και εμβληματικού αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη και αξιοποιώντας το πρωτογενές υλικό του Δικαστικού Αρχείου της Υπόθεσης Λαμπράκη που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, καθώς και αρχειακό χαρτογραφικό υλικό, δημιούργησε ένα εργαστήριο για μαθητές/ριες και ενήλικους φίλους των Χαρτών και των Αρχείων.

Το αρχειακό υλικό που αξιοποιήθηκε στο εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανακριτικό υλικό, τεκμήρια της δίκης, δημοσιεύματα εφημερίδων, φωτογραφίες και χάρτες της πόλης. Διατρέχοντάς το κανείς, διαπιστώνει τη σύνδεσή του με την τοπική ιστορία, καθώς και την εγγενώς χωρική του φύση, εξαιτίας του πλήθους των χωρικών πληροφοριών που περιέχονται και των πολλαπλών αναφορών σε τοπόσημα, τοποθεσίες, οδούς κ.ά. Στην παρακολούθηση, κατανόηση και ανάλυση των πληροφοριών έρχονται να βοηθήσουν οι παλαιοί και νεώτεροι χάρτες, καθώς και άλλα τεκμήρια που εντοπίστηκαν σε διάφορες Συλλογές και Αρχεία, εμπλουτίζοντας την έρευνα ποικιλοτρόπως και συνδυαστικά για την ανασύνθεση της Θεσσαλονίκης του 1963, μιας πόλης ζωντανής, σκοτεινής και ενδιαφέρουσας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουμε παρέα, μέσα από «ασκήσεις επί χάρτου», τα γεγονότα της 22ας Μαΐου 1963 στη συμβολή των οδών Σπανδωνή και Ερμού, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τη συλλογική μνήμη της πόλης μας!


Διάρκεια προγράμματος: ~3 διδακτικές ώρες
Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr
Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.