ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Εργαστήριο ενηλίκων: Χάρτες & Εικαστικές Τέχνες

 

 

>> Μπορεί οι χάρτες να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς και τους εικαστικούς καλλιτέχνες;

Πώς παίρνουν μορφή και υπόσταση στους χάρτες οι Ουτοπίες ή οι τόποι της παιδικής μας ηλικίας;

Ο χάρτης είναι αντικείμενο της Ιστορίας της Τέχνης;

Υπήρξαν μεγάλοι καλλιτέχνες που να ήταν και χαρτογράφοι;

Πώς αξιοποιεί ο χάρτης τις επικοινωνιακές ιδιότητες των χρωμάτων και των σχημάτων;

Είναι δυνατόν η χαρτογραφική αναφορά να κάνει πιο ισχυρά τα συναισθήματα, τις εντυπώσεις και τις σκέψεις που γεννά ένα εικαστικό έργο;Η ανάγκη να γνωρίσει ο Άνθρωπος τον κόσμο που τον περιβάλλει, να καταγράψει τη γνώση για τον γεωχώρο και να την αναπαράξει, οδήγησε από την αρχαιότητα ακόμα τους πολιτισμούς στη συστηματική καταγραφή και οργάνωση της γνώσης για τον γεωχώρο. Παράλληλα με την ανάπτυξη της Επιστήμης της Χαρτογραφίας, οι άνθρωποι από πολύ νωρίς αναρωτήθηκαν για τη σχέση πραγματικότητας και φαντασίας, διερεύνησαν τα όρια της απεικόνισης, στοχάστηκαν πάνω στις έννοιες της Αναζήτησης, των Καταφυγίων, της Ασφάλειας, του Νόστου, της Περιπέτειας και της Γνώσης, συνδέοντάς τες με τις έννοιες του Χώρου και των Ορίων του. Ο Χάρτης, ως ένα αντικείμενο που προκύπτει από τον δημιουργικό συνδυασμό Τεχνολογίας, Τέχνης και Επιστήμης, φάνηκε ότι έχει τις δυνατότητες να δώσει μορφή και υπόσταση όχι μόνο στον πραγματικό Κόσμο που σιγά σιγά ανακάλυψε και κατέγραψε ο άνθρωπος, αλλά και στους φανταστικούς κόσμους που επινοεί η φαντασία και η δημιουργικότητά του.

 

Είτε πρόκειται να δώσουν μορφή σε φανταστικά μυστηριώδη νησιά, υπόγειες και ιπτάμενες πολιτείες, μακρινές χώρες και ιδανικές πολιτείες, είτε να διερευνήσουν τα όρια του χρώματος, των σχημάτων και των τρόπων έκφρασης, οι εικαστικοί καλλιτέχνες κάνουν αναφορές σε  φανταστικούς κόσμους, διερευνούν ή εμπνέονται από τη "μεταφυσική" ιδιότητα των χαρτών να τους περιγράφουν. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε εξαιρετικά έργα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, το design, τα textile arts, το κολάζ και τα mixed media που εμπνέονται από τους χάρτες ή αξιοποιούν τις εικαστικές δυνατότητες των χαρτών.

 

Το πρόγραμμα "Χάρτες & Εικαστικές Τέχνες" αφηγείται ενδιαφέρουσες, αστείες και πρωτότυπες ιστορίες για τη σχέση των Χαρτών με τις Εικαστικές Τέχνες, περιηγείται στους φανταστικούς κόσμους που επινοούν οι καλλιτέχνες και καλεί τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τους χάρτες των δικών τους φανταστικών κόσμων! Το πρόγραμμα μπορεί να έχει τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές ή εργαστηρίου για ενήλικες, με ανάλογη προσαρμογή του υλικού. Για τα παιδιά, αναπτύσσεται με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών ένα ελκυστικό  πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής που συμπληρώνεται με χαρτογραφικά παιχνίδια.

 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.