ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα

 

To Αρχείο

 

Οι Χάρτες

 

Οι Δράσεις μας

   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Ο χάρτης του μήνα

 

>> Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς επιλέγει κάθε μήνα έναν χάρτη από τις συλλογές του!

Στο πλαίσιο διεύρυνσης των υπηρεσιών τους προς το κοινό, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους  παρουσιάζουν το "Τεκμήριο του μήνα". Πρόκειται για ένα μεμονωμένο τεκμήριο (έγγραφο, φωτογραφία, χάρτη, βίντεο ή άλλο) που τα ΓΑΚ αναρτούν για ένα μήνα στον ιστότοπό τους. Μπορεί να προέρχεται τόσο από τις παλιές συλλογές των ΓΑΚ όσο και από τα μόλις εισαχθέντα στην υπηρεσία αρχεία και μπορεί να σχετίζεται με ένα έργο, μια γιορτή, ένα γεγονός, μια ιδέα...
Σκοπός του «τεκμηρίου του μήνα» είναι να λειτουργήσει ως μία ακόμη ενίσχυση της μνήμης, γνωριμίας με την ιστορία και, ταυτόχρονα, να προβάλει τα αρχεία και τις συλλογές των ΓΑΚ.

    

Οκτώβριος 2019

Η Ελλάδα στον Ποϊτινγεριανό Κώδικα, Tabula Peutingeriana, Seg. V-VI, Ψηφιακή Χαρτοθήκη ΑΧαΚ, Συλλογή Ι. Μεγαλόπουλου

Ο Ποϊτινγκεριανός Κώδικας, σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης, δημιουργήθηκε τo 1265, από τον Μοναχό του Colmar. Το χειρόγραφο ανακαλύφθηκε τον 15ο αι., πήρε το όνομά του από τον συλλέκτη Κ. Peutinger (1507) και επανεκδόθηκε στη συνέχεια πολλές φορές. Το πρωτότυπο στο οποίο βασίστηκε θεωρείται ότι δημιουργήθηκε το 366 μ.Χ. από τον Καστόριο, και περιλαμβάνεται στο Αντονίνιο Οδοιπορικό. Είναι ένας οδικός χάρτης σε 12 φύλλα, με συνολικό μήκος περίπου 7 μ., που απεικονίζει το οδικό δίκτυο της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, από την Ισπανία μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ινδία. Στον χάρτη περιλαμβάνονται περισσότερα από 300.000 τοπωνύμια! Η έντονη παραμόρφωση του χάρτη αυτού, θεματικά ηθελημένη (θυμηθείτε τους χάρτες του μετρό!), δυσκολεύει την πρώτη ανάγνωση, αλλά οι πληροφορίες που περιέχει θεωρούνται ιδιαίτερης σπουδαιότητας!

Στις λεπτομέρειες, οι εκβολές του Νείλου και η Κωνσταντινούπολη. Δείτε τον Ποϊτινγκεριανό Κώδικα και τις αντιστοιχίες με σημερινά τοπωνύμια και περιοχές στον Euratlas, https://www.euratlas.net/cartogra/peutinger/

 

Σεπτέμβριος 2019

Σ. Ζήσης,"28η Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης", Εφημερίδα Μακεδονία, φύλλο 15/9/1963. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή Σωτήρη Ζήση, Ε3021.
Ένας χάρτης της 28ης ΔΕΘ, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονία 56 χρόνια πριν! Στις λεπτομέρειες η εμβληματική νότια είσοδος, χωρίς τον πύργο του ΟΤΕ και το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο υπό κατασκευή.

 

Αύγουστος 2019

J. Janssonius, Insular aliquot Aegei maris antiqua description ex conatibus geographicis Abrahami Ortelij Antverpiani / Amstelodami Ioannem Ianssonium, 1638 (1η έκδ.), 1677, 1684(επαν.), Συλλογή Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Ε0907.
Σύνθεση χαρτών του J. Janssonius με νησιά της Μεσογείου (Σαρδηνία, Κορσική, Τήνος, Δήλος, Ρήνια, Ικαρία, Εύβοια, στην κλασσική εποχή που βασίζονται σε χάρτες του A. Ortelius. Απεικονίζονται μεταξύ άλλων χωριά, ποτάμια, βουνά και διακοσμητικά στοιχεία.

 

Ιούλιος 2019

Ν. Θ. Σχινάς, Οδοιπορικόν Μακεδονίας και Θάσου, 1886 (872 σελ.) Συλλογή Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.

Οδοιπορικό του Ταγματάρχη του Μηχανικού Νικ. Θ. Σχινά στη Μακεδονία και τη Θάσο, με λεπτομερή περιγραφή της Αθωνικής Χερσονήσου. Στον τόμο περιλαμβάνονται αλφαβητικά ευρετήρια τοπωνυμίων, ένθετοι χάρτες και διαγράμματα λιμένων, καθώς και απεικονίσεις των Ι.Μ. του Αγίου Όρους. Στις λεπτομέρειες, το εσώφυλλο, οι χάρτες των λιμένων Κωφού και Συκιάς και λεπτομέρεια από την προοπτική απεικόνιση του Λιμένος Κωφού.

   

Ιούνιος 2019

Portraict de l’isle de Lemnos, du Mont Athos…, 1588, Pierre Belon du Mans. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, Ε1915.

Σπάνιος χάρτης του 1588, του γάλλου φυσιοδίφη και περιηγητή Pierre Belon du Mans, ο οποίος απεικονίζει τμήμα του Βορείου Αιγαίου. Εξαιρετικής ομορφιάς το ανάγλυφο (βουνά και θάλασσα) αλλά και η διακόσμηση του χάρτη! Στις λεπτομέρειες διακρίνονται θαλάσσια θηλαστικά και τέρατα, καράβια αλλά και η πόλη της Μύρινας.
 

Μάιος 2019

Carte d’établissement des réfugiés ruraux et urbains en Grèce (1923-26), K. Barbaritis, Imp. Berger-Levrault. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Δωρεά Μ. Μυρίδη, Ε0932.

Xάρτης της Κοινωνίας των Εθνών στον οποίο φαίνεται η διασπορά των ελλήνων προσφύγων και συγκεκριμένα οι αστικές και αγροτικές εγκαταστάσεις κατά το διάστημα 1923-1926. Στην λεπτομέρεια το υπόμνημα του χάρτη.

 

Απρίλιος 2019

Γ. Σμυρνάκης, "Άγιο Όρος Άθω", 1903, Ψηφιακή Χαρτοθήκη του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης (Ε1888).

Ο χάρτης του αρχιμανδρίτη Γ. Σμυρνάκη, σε κλίμακα 1:100.000, συνόδευε σύγγραμμά του με την ιστορία του Αγίου Όρους. Περιέχει ένθετο χάρτη με τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής και δύο όψεις (ΒΑ, ΝΔ) της Αγιορειτικής Χερσονήσου από το επίπεδο της θάλασσας (λεπτομέρεια 1), στις οποίες φαίνονται οι θέσεις και οι όψεις των Μονών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλήθος των τοπωνυμίων, το ανάγλυφο και η αισθητική του χάρτη. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η διώρυγα του Ξέρξη και υπάρχει ρόδο των ανέμων (λεπτομέρεια 2).

 

Μάρτιος 2019

Δύο υδρόγειες σφαίρες του αυτοδίδακτου χαρτογράφου και σφαιροποιού Σωτήρη Ζήση (1902-1989). Η πρώτη αριστερά, είχε σωθεί στο εργαστήριό του και η δεύτερη βρέθηκε στην αποθήκη του δημοτικού σχολείου στο χωριό Μόδι Θεσσαλονίκης.

"Την εποχή πριν τον Πόλεμο [...] άκουσε για υδρόγειες σφαίρες. Εδώ δεν υπήρχαν καθόλου ελληνικές, έρχονταν από το εξωτερικό, με ξένα γράμματα. Σκέφτηκε λοιπόν πώς να επινοήσει να κάνει ελληνικές σφαίρες, πώς να έχουν ελληνικά γράμματα. Και μόνος του, χωρίς να δει, χωρίς να ξέρει, επινόησε όλον αυτόν τον τρόπο, πώς να κατασκευάσει τα καλούπια..."

(Από συνεντεύξεις των θυγατέρων του Ζήση, Θεανώς και Ευδοκίας, 2001 και 2003. Περισσότερα: Σωτήρης Ζήσης, Ένας αυτοδίδακτος χαρτογράφος, 1902-1989, επιμ. Ε. Λιβιεράτος, Εθνική Χαρτοθήκη, Θεσσαλονίκη 2004).

 

Φεβρουάριος 2019

Χάρτης Αθηνών και Περιχώρων, 1912, Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού. Κλίμακα 1:75.000. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή ΑΧαΚ, Ε0650. Στη λεπτομέρεια η Αθήνα και ο Πειραιάς.

 

Ιανουάριος 2019

J.N. Bellin, Carte reduite de l'Archipel pour servir aux vaisseaux du Roy dresée au Depost des Cartes Plans et Journaux de la Marine par ordre de Mgr le Comte de Maurepas, Dheulland sculp, 1738. Παραλλαγή χωρίς σφραγίδα Depôt. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή Εθνικής Χαρτοθήκης, Ε0673. Στη λεπτομέρεια τα Κύθηρα με τη γύρω περιοχή.

   

Δεκέμβριος 2018

 

La Grecia, descritta dal P.M. Coronelli Cosmografo della Serenissima Republica di Venezia, dedicata all' Eccellenza del Signor Giovanni Lando in Venezia con privil. dell' Ecc. Senato. Επανεκδόσεις 1688-1708. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή Εθνικής Χαρτοθήκης, Ε0676. Στη λεπτομέρεια δεξιά, διακρίνεται διακοσμητικό στοιχείο με την γραφική κλίμακα.

   

 Νοέμβριος 2018

 

P. Keschedt, G.A. Magini, Tabula Europae X, Geographia Koln 1597, 1608. Ψηφιακή Χαρτοθήκη Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Συλλογή Εθνικής Χαρτοθήκης, Ε0921. Επιχρωματισμένος. Παραλλαγή με διαφορετικά γράμματα στη θαλάσσια περιοχή του χάρτη. Στη λεπτομέρεια δεξιά, διακρίνεται ένα θαλάσσιο τέρας στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους!