ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα | Εργαστήριο ενηλίκων: Χάρτες & Παραστατικές Τέχνες

 

 

>> Μπορεί οι χάρτες να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, τους θεατρικούς συγγραφείς, τους ηθοποιούς και performers, τους κινηματογραφιστές;

Αρκεί ένας χάρτης για να λειτουργήσει ως σκηνικό σε ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο;

Ξέρει ο Κέρμιτ να διαβάζει χάρτες;

Τι σχέση έχει το Αίθριο των Χαρτών στο Ανάκτορο του Οίκου των Λάνιστερ με την Αίθουσα των Χαρτών στο Παλάτσο Βέκιο των Μεδίκων;



Η ανάγκη να γνωρίσει ο Άνθρωπος τον κόσμο που τον περιβάλλει, να καταγράψει τη γνώση για τον γεωχώρο και να την αναπαράξει, οδήγησε από την αρχαιότητα ακόμα τους πολιτισμούς στη συστηματική καταγραφή και οργάνωση της γνώσης για τον γεωχώρο. Παράλληλα με την ανάπτυξη της Επιστήμης της Χαρτογραφίας, οι άνθρωποι από πολύ νωρίς αναρωτήθηκαν για τη σχέση πραγματικότητας και φαντασίας, διερεύνησαν τα όρια της απεικόνισης, στοχάστηκαν πάνω στις έννοιες της Αναζήτησης, των Καταφυγίων, της Ασφάλειας, του Νόστου, της Περιπέτειας και της Γνώσης, συνδέοντάς τες με τις έννοιες του Χώρου και των Ορίων του. Ο Χάρτης, ως ένα αντικείμενο που προκύπτει από τον δημιουργικό συνδυασμό Τεχνολογίας, Τέχνης και Επιστήμης, φάνηκε ότι έχει τις δυνατότητες να δώσει μορφή και υπόσταση όχι μόνο στον πραγματικό Κόσμο που σιγά σιγά ανακάλυψε και κατέγραψε ο άνθρωπος, αλλά και στους φανταστικούς κόσμους που επινοεί η φαντασία και η δημιουργικότητά του.

 

Είτε πρόκειται για μυστηριώδη νησιά, υπόγειες και ιπτάμενες πολιτείες, μακρινές χώρες και ιδανικές πολιτείες, είτε για φανταστικές ιστορίες που διαδραματίζονται στον πραγματικό κόσμο, θεατρικοί συγγραφείς, performers, ηθοποιοί και κινηματογραφιστές  κάνουν αναφορές σε φανταστικούς κόσμους, διερευνούν ή εμπνέονται από τη "μεταφυσική" ιδιότητα των χαρτών να τους περιγράφουν.

 

Το πρόγραμμα "Χάρτες & Παραστατικές Τέχνες" αφηγείται ενδιαφέρουσες, αστείες και πρωτότυπες ιστορίες για τη σχέση των Χαρτών με το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και τις εν γένει Παραστατικές Τέχνες και καλεί τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τους χάρτες των δικών τους φανταστικών κόσμων! Το πρόγραμμα μπορεί να έχει τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές ή εργαστηρίου για ενήλικες, με ανάλογη προσαρμογή του υλικού. Για τα παιδιά, αναπτύσσεται με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών ένα ελκυστικό  πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής που συμπληρώνεται με χαρτογραφικά παιχνίδια.

 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.