ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Χάρτες και Χαρτογραφία σε Ανατολή και Δύση, από την Ύστερη Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση

 

 

 

 

 

 

 

>> Τι χάρτες χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι;

Τι εικόνα είχαν για τον Κόσμο στη χριστιανική Ανατολή;

Ποια ήταν η κληρονομιά της ύστερης αρχαιότητας στο Βυζάντιο;

Πίστευαν όντως στον Μεσαίωνα ότι η Γη είναι επίπεδη;

Τι ρόλο έπαιξε η αναβίωση της πτολεμαϊκής χαρτογραφίας στη χαρτογραφική Αναγέννηση της Ανατολής και της Δύσης και αυτή με τη σειρά της στις Μεγάλες Ανακαλύψεις του 15ου αι;

 

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Βυζάντιο, Δύση του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης: Κόσμοι που επικοινωνούν, που φέρουν την κληρονομιά -επιστημονική, πολιτιστική, καλλιτεχνική- της κλασικής και ελληνιστικής αρχαιότητας, σε νέο πλαίσιο και με νέα δεδομένα. Η επιστήμη της Χαρτογραφίας και των Χαρτών, μετά την εμβληματική, σχεδόν χιλιόχρονη "ελληνική" της περίοδο (από τους Ίωνες φιλοσόφους του 8ου αι. π.Χ. μέχρι τον αλεξανδρινό Κλαύδιο Πτολεμαίο τον 2ο αι. μ.Χ.), κατά την οποία τέθηκαν οι αρχές και βάσεις της ορολογίας και της σύγχρονης επιστημονικής χαρτογραφίας, περνά σε μία νέα περίοδο. Μία περίοδο με περιορισμένες μαρτυρίες και υλικά κατάλοιπα, αλλά με πολύ βαριά κληρονομιά και ενδιαφέρουσες αναλαμπές, που έφτασε τελικά στην αναγέννηση των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών κατά τον 12ο-13ο αι. στην Ανατολή και τον 14ο-16ο αι. στη Δύση.

Από τον Ναό της Ειρήνης στη Ρώμη του Σεπτίμιου Σεβήρου μέχρι τον ψηφιδωτό χάρτη του Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Madaba της Ιορδανίας και τους ΟΤ χάρτες της Οικουμένης, κι από τον επίσκοπο Θεσσαλονίκης Λέοντα Μαθηματικό μέχρι τον διπλωμάτη, μαθηματικό και στουδίτη μοναχό Μάξιμο Πλανούδη και τον βενετσιάνο Φρα Μάουρο, το πρόγραμμα "Χάρτες και Χαρτογραφία σε Ανατολή και Δύση, από την Ύστερη Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση" αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες για τους χάρτες του Μεσαίωνα, ενώ με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται ένα ελκυστικό για τους μαθητές πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής που συμπληρώνεται με χαρτογραφικά παιχνίδια.
 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-60'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.