ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

χάρτες πόλεων αποτυπώματα ανθρώπων
προσεγγίσεις και ματιές σε πόλεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), και συγκεκριμένα η Κεντρική Υπηρεσία και το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, συμμετείχαν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018 ΠΟΛ(ε)ΙΣ την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με τη δράση

 

χάρτες πόλεων αποτυπώματα ανθρώπων

προσεγγίσεις και ματιές σε πόλεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά

 

Δύο βιωματικά εργαστήρια με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες των πόλεων που ζούμε, θαυμάζουμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε. Χάρτες διάσημοι και άλλοι λιγότερο γνωστοί, παλιοί και σύγχρονοι, χάρτες πόλεων πραγματικών, φανταστικών και ιδανικών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούμε με τη βοήθεια των χαρτών και του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού να κατανοήσουμε το παρόν, να προσεγγίσουμε το παρελθόν, να διεκδικήσουμε το μέλλον, αλλά και να εκφράσουμε τα βιώματα και την προσωπική μας σχέση με την πόλη όπου ζούμε κάθε μέρα.

 

 

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018 ΠΟΛ(ε)ΙΣ προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με βιωματικό τρόπο, με σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Για τη διετία 2017-2018 θέμα του εορτασμού στην Ελλάδα είναι οι ΠΟΛ(ε)ΙΣ: Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις όπου ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους, είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Θα αφηγηθούν την Ιστορία τους ή πολλές μικρές ιστορίες και θα φανερώσουν τις σχέσεις που συνυφαίνονται εντός τους και που μπορεί να χαρακτηρίζονται από ενσωμάτωση ή απόρριψη, ανοχή ή αδιαφορία, δημιουργικότητα ή αμηχανία, προστασία ή βανδαλισμό. Ιστορίες που μπορεί να είναι μοναδικές ή να επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο, όχι μόνο μέσα στα όρια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και μέσα από τις ιστορίες τους θα αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και η πορεία τους προς το μέλλον.

 

Πότε, πού

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00 και 12:00-14:00.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Γενικά Αρχεία του Κράτους Κεντρική Υπηρεσία

Δάφνης 61, 154 52, Ψυχικό | Τηλ: 210 67 82 278 | org01@gak.gr