ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

                                   

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Εργαστήριο για ενήλικες:

Ο Ρήγας, η Χάρτα και οι Φίλοι του: Οι άνθρωποι πίσω από τον χάρτη

 

 

 

 

>> Ποιός ήταν ο Ρήγας;

Ποιοί ήταν οι άνθρωποι που επηρέασαν τη διαμόρφωση των ιδεών του;

Τι ρόλο έπαιξαν οι φίλοι και συνεργάτες του στο έργο του;

Γιατί ήταν τόσο σημαντική η Χάρτα της Ελλάδας για την προετοιμασία της Επανάστασης;

Πώς συνδυάζεται η Χάρτα με τον Θούριο, το Σύνταγμα, τα μυθιστορήματα και τα άλλα έργα του Ρήγα;

 

Ο Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές και αναγνωρίσιμες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, και ταυτόχρονα μία γοητευτική προσωπικότητα που συνεχίζει να προκαλεί με το έργο, τις επαναστατικές του ιδέες και την επίδραση που είχαν αυτές, συζητήσεις και ενδιαφέρον μέχρι τις μέρες μας.

Γραμματικός, πολύγλωσσος, λόγιος, πολυταξιδεμένος, με κοσμοπολίτικη πείρα και με πλούσια εμπειρία στη διπλωματία και την πολιτική, που έχει αποκτήσει κατά την υπηρεσία του στους κύκλους των φαναριωτών στην Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι, αλλά και με εμπορική δραστηριότητα που του έχει αποφέρει σεβαστή περιουσία στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ο Ρήγας διατηρεί επαφές τόσο στους κύκλους των Φαναριωτών και των ντόπιων ηγεμόνων στις ηγεμονίες, όσο και στη μετεπαναστατική Γαλλία, ενώ γρήγορα δημιουργεί δεσμούς με τους έλληνες λογίους της διασποράς. Άνθρωπος τη δράσης αλλά και των γραμμάτων, διαμορφώνει σιγά σιγά την πολιτική του σκέψη, προσανατολισμένη στην υποκίνηση μιας κοινωνικής και εθνικής επανάστασης στα πρότυπα της Γαλλικής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση και καλλιέργεια των μελλοντικών επαναστατών και πολιτών, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας για τον σκοπό αυτό έναν κύκλο ανθρώπων με σημαντική δράση. Τα έργα του παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ποικιλία, ενδεικτική και αυτή των ενδιαφερόντων αλλά και των αντιλήψεων του δημιουργού τους για τον μορφωμένο επαναστάτη και πολίτη του μέλλοντος. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει η Χάρτα της Ελλάδος, ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ο Ρήγας, η Χάρτα και οι Φίλοι του: Οι άνθρωποι πίσω από τον χάρτη διερευνά τον κύκλο των ανθρώπων εκείνων που συνέβαλλαν, με τις ιδέες ή στην πράξη, στη διαμόρφωση των ιδεών του Ρήγα, στη συλλογή του πλούσιου και πολυσήμαντου περιεχομένου της Χάρτας, τη δημιουργία και διακίνησή της, αποκαλύπτοντας τους περισσότερους ή λιγότερο γνωστούς φίλους και συνεργάτες του μεγάλου επαναστάτη.

Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που συνοδεύουν το πρόγραμμα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις λειτουργίες και χρήσεις του χάρτη και να γίνουμε για λίγο βοηθοί χαρτογράφοι στο εργαστήρι του Ρήγα.
 

Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Α΄ - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.