ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Συνεργασία με τα ΓΑΚ Μαγνησίας: Διήμερο δράσεων για τη Χάρτα του Ρήγα

 

>>  Ανοιχτή Συνάντηση για εκπαιδευτικούς και κοινό για την αξιοποίηση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή στην εκπαιδευτική διαδικασία, Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2020, 5:30-8:30 μ.μ. στο Μουσείο Τσαλαπάτα, Βόλος.

Στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου «Στα Βήματα του Ρήγα» των Διευθύνσεων Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας είχαν την πρωτοβουλία για ένα διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν από το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (http://www.maplibrary.gr/). Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιϊας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα του ΠΙΟΠ και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Σκοπός των δράσεων είναι η αξιοποίηση, ενίσχυση και διάδοση της αρχειακής και χαρτογραφικής κληρονομιάς στο χώρο της Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της πολιτικής των Γενικών Αρχείων του Κράτους για «Ανοιχτά Αρχεία» στο Κοινό.

Το διήμερο περιλάμβανε μία Ανοιχτή Συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό τη Δευτέρα το απόγευμα 5:30 – 8:30 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιϊας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα με ελεύθερη είσοδο και θέμα Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, Η Επανάσταση. Αξιοποιώντας αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Η Χάρτα του Ρήγα στην ψηφιακή εποχή για μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου στον Βόλο και το Βελεστίνο.

Η χρήση των χαρτών, και ειδικά του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού, παράλληλα με το σύγχρονο, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη γνωριμία με το Χώρο και την Ιστορία. Ενθαρρύνει σημαντικά τη γνωριμία με τον τόπο και τον χρόνο, διευρύνει την αντίληψη του σύγχρονου γεωχώρου στο παρελθόν, οξύνει την κριτική ικανότητα και βοηθά στην ερμηνεία του παρελθόντος, στην κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας, των γεωπολιτικών σχέσεων και των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, σε πλήθος σχετικών με το αναλυτικό πρόγραμμα θεματικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Α/βάθμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Ειδικά η Χάρτα της Ελλάδος, ο μεγάλος χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή, διαστάσεων 2×2 μ., αντίτυπο της οποίας φυλάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής για την ανάδειξη ενός αρχειακού χάρτη και την αξιοποίηση του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι άλλωστε η Χάρτα ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην ανοιχτή συνάντηση, εκτός από την παρουσίαση της Χάρτας, έγινε αναφορά στις εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες που πραγματοποιεί το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς για τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και συζητήθηκαν προτάσεις για αξιοποίηση της Χάρτας σε σχετικές δράσεις, εν όψει του μαθητικού συνεδρίου "Στα βήματα του Ρήγα" που θα πραγματοποιηθεί στο Βελεστίνο, στις 11-13 Μαΐου 2020.

Η ενημερωτική συνάντηση απευθυνόταν πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τον Ρήγα Βελεστινλή, να περιηγηθούν νοητά στην εποχή, τους τόπους, τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα μηνύματα της Χάρτας και να κατανοήσουν τον τρόπο που μέσα από τη Χάρτα ο Ρήγας μίλησε για το όνειρο της Επανάστασης και το όραμα μιας ελεύθερης, ευνομούμενης Πολιτείας.