ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary 

Instagram: cartographicheritagearchives   

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Webinars για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/ση ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας

>> το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν σειρά επιμορφωτικών εργαστήριων με τίτλο «Βλέπω τους χάρτες με άλλα μάτια». Σκοπός των εργαστηρίων ήταν μια εκ νέου γνωριμία με τον χάρτη και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτός διαμορφώνει και επηρεάζει την οπτική μας για τον κόσμο. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούμε με τη βοήθεια των χαρτών και του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού να κατανοήσουμε το παρόν, να προσεγγίσουμε το παρελθόν, να εκφράσουμε τα βιώματα, τα συναισθήματα και την προσωπική μας σχέση με τον κόσμο που μας περιβάλλει τόσο οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί αλλά και ενθαρρύνοντας τους μαθητές μέσα στην τάξη. Τα τρία διαδικτυακά εργαστήρια αλληλοσυμπληρώνονται και αναπτύσσουν διαδοχικά μια εκ νέου γνωριμία με τους χάρτες, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες των τόπων που ζούμε, θαυμάζουμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε. Είναι η αφορμή να δούμε με άλλα μάτια χάρτες διάσημους και άλλους λιγότερο γνωστούς, παλιούς και σύγχρονους, χάρτες τόπων πραγματικών, φανταστικών και ιδανικών και να τους χρησιμοποιήσουμε ευφάνταστα και δημιουργικά!

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.

Τα εργαστήρια οργανώθηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες, διάρκειας 2 ωρών η καθεμιά:

α. Ο χάρτης, ένας κοινός τόπος Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης

β. Περιηγήσεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ή τόπους του παρελθόντος και του παρόντος

γ. Με έναν χάρτη στην τάξη μου: Ο χάρτης ως πολυεργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία σε ποικιλία μαθημάτων και γνωστικών αντικειμένων.

 

Εισηγήτριες:

Μαρία Παζαρλή, Αρχαιολόγος, PhD Ιστορία της Χαρτογραφίας

Νόπη Πλούτογλου Τοπογράφος Μηχανικός, MCs Γεωγραφική Ανάλυση και Χαρτογραφική Παραγωγή.
 

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Webex σε τρεις διαδικτυακές συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών  για τους εκπαιδευτικούς Α' θμας Εκπαίδευσης και τρεις διαδικτυακές συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών για τους εκπαιδευτικούς Β΄θμιας Εκπαίδευσης, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022.