ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Η ελληνική χαρτογραφική πορεία προς τη Μακεδονία

>> Ποιά ήταν η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι.;

Γιατί οι χάρτες (και η έλλειψή τους) παίζουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση ενός κράτους και την άσκηση πολιτικής;

Πώς έγινε η διεύρυνση των συνόρων της χώρας;

Πώς έβλεπαν οι Ευρωπαίοι το νέο ελληνικό κράτος;

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Ελληνική Χαρτογραφική Πορεία προς τη Μακεδονία, 1871-1912, εικονογραφεί την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας και των χαρτών του δεύτερου μισού του 19ου αι.

Πρόκειται για τη χαρτογραφία της διαδοχικής διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας, από τη συνοριακή γραμμή του 1832, τις εκβολές Ασπροποτάμου - Σπερχειού, στη συνοριακή γραμμή της Θεσσαλίας του 1881, μέχρι τα όρια της Ηπείρου και της Μακεδονίας του 1912-1913.

Παρουσιάζονται χάρτες και απεικονίσεις των κύριων φάσεων που χαρακτηρίζουν τη χαρτογραφική δραστηριότητα της εποχής, φέρνοντας στη μνήμη ονόματα σπουδαίων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, κυρίως Γερμανών και Αυστριακών, που συνέβαλαν στη χαρτογραφική αυτή ιστορία, από τους Curtius, Stranz και Kaupert μέχρι τον Παύλο Μελά και τους ανώνυμους «χαρτογράφους» της Χαρτογραφικής, που όργωσαν τα βουνά της μεθορίου και της Μακεδονίας από το 1898 μέχρι το 1904 και το 1912-1913.

Η παρουσίαση συμπληρώνεται με το χωρίς λόγια χαρτογραφικό σχόλιο και τη λοξή διαπεραστική ματιά των σατιρικών χαρτών της περιόδου, ενός εξαιρετικού χαρτογραφικού είδους, που αναπτύχθηκε και διαδόθηκε τον 19ο αι. με το εικαστικό τέχνασμα της ανθρωπομορφικής και ζωομορφικής απεικόνισης των διασταυρώσεων της γεωγραφίας με την ιστορία της εποχής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, η οποία εξάλλου αποτελεί και αντικείμενο της ιστορίας που πρόκειται διδάσκονται τα παιδιά στην Ιστορία του Λυκείου.

Η παρουσίαση έχει προσαρμοστεί έτσι, ώστε με τη βοήθεια του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, να θιγούν μέσα από την ιστορία των χαρτών θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τους μαθητές στη συνέχεια των μαθημάτων τους, όπως η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, η θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, το Μακεδονικό και το Κρητικό ζήτημα, οι ιδεολογικές και κοινωνικές ζυμώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά τον 19ο αι. κ.ά.

 

Διάρκεια προγράμματος: 45'

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Α΄ - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.