ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Ένας χάρτης στην εργασία μας; Πώς και γιατί;

>> Πόσο επικοινωνιακός είναι ένας χάρτης;

Τι είναι οι θεματικοί χάρτες;

Τι χρειαζόμαστε τους χάρτες αφού έχουμε GPS;

Πού θα βρω χάρτες στο ίντερνετ;

Πώς θα φτιάξω τον δικό μου χάρτη στα Google Maps;

Πώς θα χρησιμοποιήσω τον χάρτη που βρήκα στην παρουσίαση ή το τελικό μου κείμενο;

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ένας χάρτης στην εργασία μας; Πώς και γιατί; καθοδηγεί τους μαθητές στη χρήση των χαρτών και του Διαδικτύου κατά την εκπόνηση μιας ερευνητικής εργασίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τοπικής Ιστορίας, Ιστορίας, Γεωλογίας-Γεωγραφίας, Μαθηματικών κ.ά., ανάλογα με την τάξη.

Σε συνεννόηση με το σχολείο και εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και προετοιμασία εκ μέρους του σχολείου, το πρόγραμμα οργανώνεται σε δύο μέρη:

Στο πρώτο, γίνεται μια εισαγωγή στη χρήση των χαρτών στην καθημερινή ζωή, την τέχνη, τη διοίκηση, την εκπαίδευση και σε άλλους τομείς της σύγχρονης ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται με κατάλληλα ενδιαφέροντα, αστεία αλλά και πρακτικά παραδείγματα την ευρεία χρήση του χάρτη και τον επικοινωνιακό του ρόλο, τον χάρτη δηλαδή ως ένα μέσο μετάδοσης της πληροφορίας με τρόπο εύκολο, αισθητικά ωραίο, συνοπτικό, άμεσα κατανοητό.

Στο δεύτερο, οι μαθητές ενθαρρύνονται να εντοπίσουν πού υπάρχει η γεωγραφική αναφορά στο θέμα που έχουν αναλάβει, μαθαίνουν κόλπα και μυστικά για να αναζητήσουν χάρτες σχετικούς με τις εργασίες που έχουν αναλάβει στο Διαδίκτυο, να φτιάξουν τους δικούς τους χάρτες με χρήση ελεύθερα διαθέσιμων στο Διαδίκτυο χαρτογραφικών εργαλείων και εφαρμογών και να εντάξουν λειτουργικά τους χάρτες σε μία παρουσίαση.

Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση.

 

Διάρκεια προγράμματος: 2 διδακτικές ώρες (με προαιρετική επέκταση σε επιπλέον δίωρο εργαστήριο)

Πληροφορίες: 2310243120, info<at>maplibrary.gr

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή δασκάλους και καθηγητές όλων των βαθμίδων. Προϋποθέτει βασικές γνώσεις χρήσης του διαδικτύου. Η ύλη μπορεί να συνδυαστεί με  εργασίες που εκπονούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Τοπικής Ιστορίας, Ιστορίας, Γεωλογίας-Γεωγραφίας, Μαθηματικών κ.ά., ανάλογα με την τάξη.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να συμπληρωθεί με το δίωρο εργαστήριο με τίτλο Πώς κάνουμε μια καλή παρουσίαση ακόμα καλύτερη περισσότερα >>