ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120   FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary    

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: "Η χρήση των χαρτών και του χαρτογραφικού υλικού στην εκτός σχολείου εκπαιδευτική διαδικασία για παιδιά και/ή ενήλικες πρόσφυγες"

>> Το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς προσφέρει στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για το Ευρωπαϊκό Προγράμμα Erasmus+ KA2 "Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών 'Managing the refugee and migrant flows through the development of educational and vocational frames for children and adults' - XENIOS ZEUS", το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο Η χρήση των χαρτών και του χαρτογραφικού υλικού στην εκτός σχολείου εκπαιδευτική διαδικασία για παιδιά και/ή ενήλικες πρόσφυγες.

 

Οι μεταναστευτικές ροές, όπως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ξεκινούν από τόπους και εξελίσσονται στο χώρο και στο χρόνο. Μπορούν επομένως να αποτυπωθούν στους χάρτες αλλά και να γίνουν κατανοητές με τη βοήθεια των χαρτών. Επιπλέον η αντίληψη του ανθρώπου για το χώρο, όντας υποκειμενική, επηρεάζεται από τις γνώσεις, τα βιώματα, τη νόηση και τα συναισθήματα και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτός κινείται και τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στον Κόσμο.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του ΑΧαΚ έχουν την ευκαιρία να δουν τους χάρτες ως πολύτιμο βοηθό στην κατανόηση του γεωχώρου και των σχετικών με τις μεταναστευτικές ροές φαινομένων, αλλά και ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία πρακτικών, πολιτισμικών και άλλων θεμάτων. Επιπλέον, δίνονται οδηγίες για την οργάνωση εκπαιδευτικών παιχνιδιών με τη χρήση χαρτών, με σκοπό την εμψύχωση και την έκφραση συναισθημάτων και προσδοκιών που σχετίζονται με το χώρο.

 

Το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και ακολούθησε το δεύτερο, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ, την Παρασκευή 19 Μαΐου στο ΑΧαΚ.