ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

maplibrary.gr

ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ 37

546 33 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 2310 243120 ·  FAX 2310 243121

info<at>maplibrary.gr | maplibrary<at>sch.gr

www.maplibrary.gr

FB: www.facebook.com/maplibrary 

Instagram: cartographicheritagearchives   

 

 

 EN  

<< Αρχική  σελίδα   To Αρχείο   Οι Χάρτες   Οι Δράσεις μας
   

Ιστορικό

Πρόσβαση - Επικοινωνία

 

Συλλογές

Ψηφιακή Χαρτοθήκη

 

Εκπαίδευση • Συνεργασίες

Εκθέσεις   Εκδόσεις

 

 

Webinar για εκπαιδευτικούς: «Ιστορίες με χάρτες για τον προσφυγικό ελληνισμό»

 

>> Tο ΓΑΚ-ΙΑΜ Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ιστορίες με χάρτες για τον προσφυγικό ελληνισμό» την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18:30-20:30, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. υπήρξαν μια περίοδος με πολύ πυκνά γεγονότα, πολεμικές συγκρούσεις, διπλωματικές διεργασίες, αναταράξεις και μετακινήσεις πληθυσμών που επηρέασαν και άλλαξαν τη μορφή και τη σύνθεση των κρατών, τις κοινωνικές δομές, τις πολιτικές διεργασίες, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα γεγονότα εκείνα άφησαν το αποτύπωμά τους στον Χώρο και τη Μνήμη, πολύ συχνά είναι ορατά ακόμα και σήμερα και έχουν αποτυπωθεί ως πολύτιμες μαρτυρίες στους χάρτες και τα τεκμήρια της εποχής.

Με την ευκαιρία της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικριασιατική εκστρατεία και καταστροφή, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναζήτησε τις ιστορίες που κρύβονται μέσα σε χάρτες και αρχειακά τεκμήρια της εποχής: ιστορίες που αφορούν τις διπλωματικές διεργασίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, την πληθυσμιακή σύνθεση, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, τις εγκαταστάσεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, τις πολεοδομικές αλλαγές, τα τοπωνύμια, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τις τραγικές προσωπικές ιστορίες αλλά και τη δύναμη την επιβίωσης. Ιστορίες που τελικά διαμόρφωσαν τις κοινωνίες και τους τόπους στους οποίους ζούμε σήμερα.

Ο κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων «Ιστορίες με χάρτες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή» αναφέρεται σε ιστορίες που αφορούν στην ζωή των ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία, την εγκατάσταση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και τις αλλαγές που αυτή επέφερε και εστιάζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές και τους ανθρώπους της. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιλαμβάνει μια σύντομη αφήγηση με παρουσίαση χαρτογραφικού και αρχειακού υλικού και συνοδεύεται από χαρτογραφικές δραστηριότητες και παιχνίδια κατάλληλα προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών. Το πρόγραμμα, κατάλληλα προσαρμοσμένο, προσφέρεται και ως εργαστήριο για ενήλικες φίλους των χαρτών και των αρχείων.

Κατά το διαδικτυακό σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχείου Χαρτογραφικής κληρονομιάς που απευθύνονται σε μαθητές Α΄θμιας Εκπαίδευσης.
 
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο στις 7/2/2023 θα πρέπει να υποβάλουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία που απαιτούνται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/bfDMXK43cSxNppsd7

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.